Mai Móni

Zabkekszes citromtorta

Írtam már a citrushéjak veszélyeiről, és amikor csak tehetem, felhívom a figyelmet arra, hogy csak kezeletlen héjú citrusfélék héját reszeljük bele a süteménybe, épp elég annyi méreg a szervezetünknek, amit nem tudunk kivédeni, egészségünk érdekében tegyük meg, ami rajtunk áll.
Most már évek óta nézem, milyen jelzést használnak a citrusfélék forgalmazói, felhívják-e a figyelmet arra, hogy a héj ehető vagy sem. Volt egy időszak, amikor az egyik szupermarketben narancsvásár alkalmával nagy betűkkel kiírták, hogy a héj fogyasztásra alkalmatlan – aztán ez a figyelmeztetés eltűnt, de nem azért, mert kezeletlen héjú narancsot árusítottak volna.
Ha hálós kiszerelésű citrusfélét vásároltok, figyeljétek meg, rá van írva a cetlire nagyon-nagyon apró betűkkel, hogy a héj fogyasztásra alkalmatlan, vagy csak annyi, hogy milyen szerrel kezelték. Ezek között van olyan, amelyről vitáznak, hogy ártalmas vagy nem – ilyen pl. a tiabendazol, azt mondják, igazából nem árt, de az igaz, hogy állatkísérletekben patkányoknál vesekárosodást és fejlődési rendellenességet okozott, embereken meg nem kísérleteztek vele – és van olyan, amely bizonyítottan káros emberre is.
Nagyon ritkán lehet kezeletlen héjú citromot venni, legfeljebb bio-t, jó drágán – éppen ezért örültem, amikor észrevettem, hogy az Aldiban kapható citrom héja fogyasztásra alkalmas. Csak viasszal kezelték, ami ugye meleg víz hatására le is jön.Gondoltam, felhívom rá a figyelmeteket (dacára annak, hogy az Aldi nem fizet nekem ezért egy forintot sem): például az alábbi citromos sütihez ilyen citromot használjatok.

Zabkekszes citromtorta tejszínhabbal

Hozzávalók (26 cm átmérőjű piteformához):
35 dkg zabkeksz (Győri édes)
10 dkg vaj
csipet só

2 tubus cukrozott sűrített tej
3 citrom leve és lereszelt héja
2 tojás

4-5 dl tejszín
porcukor

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A zabkekszet aprítógépben teljesen morzsásra aprítjuk, összedolgozzuk a vajjal, meg a csipet sóval. A piteforma aljában, oldalán kis vajat kenünk szét, erre tesszük a sütőpapírt (a vaj rögzíti, nem engedi csúszkálni), és egyenletesen szétnyomkodjuk benne a kekszmorzsát. Egy egyenletes talpú pohárral jól lelapogatjuk, meg a forma oldalára is rányomkodjuk. Sütőbe tesszük tíz percre.
2. Egy tálba nyomjuk a sűrített tejet, belekeverjük a citromok levét és héját, majd a két tojást is. Ha lejárt a kekszalap tíz perce, ráöntjük a masszát, és visszatesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a citromos krém már éppen csak rezeg egy kicsit, ha megrázzuk a formát.
Kész.
Lehűtjük, az a legjobb, ha állhat legalább három órát, vagy egy éjszakát, és tálaláskor tegyük rá a tejszínhabot.

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dominika says:

    Ej, ilyen szépséget feltenni késő este… Merénylet.

  2. zsuzsi says:

    3 citrom nem lehet annyira draga meg biobol sem.

  3. Véletlenül a közzététel gomb helyett a törlésre nyomtam, így eltüntettem egy hozzászólást… Ha jól emlékszem, Kinga írta, és arról érdeklődött, hogy a zacskós citrushéjak mennyire biztonságosak. A linkelt korábbi írásomban szó volt erről is, és Altair, aki élelmiszermérnök, ő is megerősítette, hogy a zacskós citrushéjak biztonságosak, azokat nagyon szigorúan ellenőrzik.

  4. Dea says:

    2 tubus sűrített tej az hány gramm? Tudom ostoba kérdés, de nekem most csak konzerves van itthon. 🙂

  5. 175 grammos egy tubus, ha jól emlékszem!

  6. Sz.Kata says:

    Szia Moni, ma elsö dolgom volt bemenni a kavezoba, es venni a sütikböl egyet-egyet.
    Komolyan mondom, Magyarorszagon meg nem ettem ilyen finom es jo minösegü sütiket!
    A legjobb közülük a citromos es egy gesztenyes volt!
    Nagyon nagy elismeresem, vegre lehet minöseget kapni Keszthelyen!
    Üdv:Kata

  7. Csaszar Olga says:

    Szia Moni! A sürített tejet nem lehet valamivel helyettesíteni ? itt sehol sem találok 🙁 és nagyon szeretné a férjem. Imádja a citromos sütiket. Köszi. Olga

  8. Szia Olga!
    Az egyik megoldás, hogy készítesz sűrített tejet, ezmondjuk hosszadalmas, 1 liter tejet kb. 3 órán keresztül kell forralni hozzá.
    A másik – én ezt próbálnám meg – 3 dl teszín, 3 tojás, plusz a citromok.
    Nem 100%, de egy próbát megér, nagyot bukni nem lehet vele.

  9. triplax says:

    Köszi az infót a citromról.

  10. triplax says:

    Köszi az infót a citromról.

  11. TBeáta says:

    Kedves Móni! Egy soproni cukiban ettem egy rajongód által javasolt Pavlovát.. Lenyűgöző volt! Azóta a receptjeidet sütöm. Isteniek! Ezt Húsvétra sütöttem. Mennyei finomság! S persze már tudom, Bpesten hol kapható az általad sütött süti! Köszönet a blogért!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!