Mai Móni

Életmódváltás indul

Bea jött, hozott egy csomó könyvet, beszéltünk, és együtt készítettünk egy finom édességet. Majd azt is megmutatom.
Először is leszögezem: az életmódváltás nemcsak a fogyásról szól, illetve nem feltétlenül arról. Szemléletváltás ez, hogy kizárjuk a szervezetünk számára értéktelen, vagy éppen káros anyagokat a táplálkozásunkból, illetve elszánjuk magunkat a rendszeres testmozgásra – mindezt azért, hogy fittebbek, életerősebbek, egészségesebbek legyünk.
Normális dolog az, hogy negyvenéves embereknek fáj a hátuk, különböző allergiás megbetegedéssel küszködnek, rotyognak az ízületeik, emésztési zavaraik vannak és folyton fáradtak?
Nem.
Lehet ellene tenni. Csak nem szabad átadni magunkat a lustaságnak, és megvenni a készételeket ahelyett, hogy összedobjunk egy könnyű, gyors vacsorát mi magunk; le kell mondani a fehér lisztről, az ezekből készült péksüteményekről, a cukorról, ami sok-sok rosszért felelős. És igen, ki kell mozdulni a fotelból/kanapéról, el kell indulni sportolni.
Nem tudom, emlékeztek-e rá – újabb olvasóim nyilván nem – hogy leírtam már fogyókúra-kalandjaimat egyszer, sőt, a nekem bevált diétáról is írtam akkor “Hogyan fogyózom?” címmel, amelynek második része itt olvasható.
Éppen ezért úgy érzem, van már akkora tapasztalatom, hogy Bea intelmeivel egybecsengően én is azt mondjam: ne fogyózzatok. A fogyókúra tart addig, ameddig, amint visszaáll az emberi a korábbi étkezésre, előbb még nem annyira, de aztán váratlanul úgy megindulnak a kilók visszafelé, hogy az ember csak néz nagyokat. Az a nadrágom, amelyikben Sevillában eltörtem a kezem, ma nem ér össze a hasamon. Ejnye, no.
Tehát akkor nézzük az első lépéseket: mit mire cseréljünk?
Cukor: nyírfacukor, eritritol, sztívia, illetve a természetes egyéb édesítőszerek, amelyek ugyan nem fogyókúrásak, de legalább nem ártalmasak (sőt): méz, agávészirup, juharszirup.
Liszt: a teljes őrlésű lisztek az elterjedt tévhit ellenére nem kalóriaszegényebbek, csak az emészthetőségük jobb, és több tápanyagot tartalmaznak, mint a fehér búzaliszt. Persze, ez az állítás is csak abban az esetben igaz, ha a teljes őrlésű liszt megbízható malomból származik, ugyanis nem megfelelő kezelés esetén ez a liszt a héjrészek miatt könnyen megpenészedhet, és így már élettani hatása rosszabb, mint a sima fehér liszté. Ma már elég nagy választékban elérhetőek különböző mag- és terménylisztek, én magam kipróbáltam a gesztenye- és a tökmaglisztet, ezen kívül kapható pl. mandulaliszt, kender- és lenmagliszt, szezámliszt, stb. Rendkívül értékesek – és igen, nem olcsók. Erre nem is tudok mit mondani, mert tisztában vagyok vele, hogy az egészséges alapanyagok sajnos általában jóval többe kerülnek, mint a megszokott alapélelmiszerek – szerintem nem véletlenül. Ha mindenki egészségesen táplálkozna, sokkal kevesebben vennének gyógyszereket…
Annyit tudok segíteni – amennyiben ez segítségnek minősül -, hogy ebben a bioboltban 10% kedvezményt kapnak azok, akik a praktikak12 kuponkódot vásárláskor beírják a megadott mezőbe – de ezt majd még kiírom oldalra egy ablakba, amint megkapom a visszaigazolást a cégtől, hogy valóban működik a kuponkód. Itt egyébként elég jó áron lehet beszerezni nyírfacukrot és egyebeket is.
A krumplit és a fényezett rizst sem javasolja Bea – a krumpli a magas keményítőtartalma miatt nem ajánlatos, ha pedig rizst szeretnénk, vegyünk barnát.
Tejtermékek: válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket. Sokan allergiásak a tej különböző összetevőire, illetve a Candida-diétások nem ehetnek semmilyen erjesztett tejterméket (sem). Ma már elég sok növényi eredetű “tejtermék” létezik, érdemes ezekkel is próbálkozni, ilyen a mandula-, zab-, kókusztej, illetve tejszín.
Fontos az is, hogy nem mindenkinek válik be az, hogy egyik napról a másikra lecserél mindent – komoly elvonási tünetek alakulhatnak ki, például amikor valaki “lejön” a cukorról, vagy az ételízesítőről, vagy bármi másról, ami függőséget alakított ki benne. Ésszel váltsunk, figyeljünk a testünk jelzéseire.
A sűrítési eljárásokra vonatkozóan az egyik megoldás az étel saját anyagával történő sűrítés – egy részt ki kell venni belőle, összeturmixolni, visszaönteni -, másik a legírozás: tojássárgája+tejszín összekever, levesbe önt – forralni nem szabad, mert “ikrásodik”.
Nagyon jók a nyersételek, ezek fogyasztásához meglehetősen nagy mozgalom kapcsolódik ma már, bár én teljes mértékben nem tudom elképzelni, hogy nyersételt egyek, Beával készítettünk egy nyers édességet, méghozzá Lénárt Gitta Élő édességek könyve című munkájából. Gittára emlékszem, amikor blogolni kezdett, meghökkenve néztem, miket alkot sütés-főzés nélkül, és a könyve is nagyon meggyőző.
Mivel ezek a bizonyos élő édességek többnyire olajos magokból készülnek, nagyon tömények, keveset lehet csak enni belőlük, de arra pont jók, hogy az édesség utáni vágyunkat kielégítsék.

Hozzávalók (ahogy mi készítettük) – az alaphoz:
30 dkg dió
15 dkg datolya
1 ek kókuszolaj
1 ek kókuszreszelék
1 ek kakaópor

A töltelékhez:
20 dkg kesudió
1 avokádó
1 citrom leve és lereszelt héja
2 ek agávészirup
1 tk útifűmaghéj

A csokimázhoz:
10 dkg kókuszzsír
5 dkg karobpor (vagy kakaópor)
2-3 ek agávészirup

Elsőként a diót kellett nem túl finomra darálni – ez az aprítógépnek kb. fél percet jelentett. Utána a kimagozott datolya következett, kevés vízzel összeturmixolva olyan pépesnek kellett lennie, mint mondjuka  villával összenyomkodott banánpürének. Össze kell gyúrni egy tálban ezeket a többi hozzávalóval.

Egy kb 20×20-as tálat kibélelünk folpackkal, és belenyomkodjuk a massza felét.

Elkészítjük a tölteléket: krémessé turmixolunk minden hozzávalót, a végén hozzákeverjük az útifűmaghéjat is. Az alapra simítjuk, egyenletesen, majd betesszük a fagyasztóba.

Amikor egy kicsit megkeményedett, rányomkodjuk az alap másik felét. Vissza a fagyasztóba.
Készítsük el a csokis bevonatot, hogy mire a süti kellőképpen megdermed, bevonhassuk vele.
Nekem egy kicsit több agávé szirup kellett bele Gitta receptjéhez képest ahhoz, hogy az alapanyagok szépen keveredjenek egymással.

Amikor a “tészta” már szépen darabolható, cirka 2×2 centis kockákra vágjuk, és bevonjuk a csokimázzal.
Nehogy valakí ötösével akarja bekapkodni, mert hányingere lesz… Tényleg csak egy-két darab kell, nekem nagyon ízlik.

A következő bejegyzésben a mozgásról lesz szó, ám ha bárkinek bármilyen kérdése lenne Beához (aki, mint mondtam, életmódtanácsadó, személyi edző többek között) írjon nekem a praktikaksokgyerekhez(kukac)gmail(pont)com-ra, a tárgy mezőben az szerepeljen, hogy “Kérdezz Beától“, Bea pedig ígérete szerint válaszolni fog.

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Annamari says:

    Jöttem kicsit kukkolni de ehhez most éppen nem szolnék hozzá mert anyósom az agyamra megy a vegán életmódjával.

    én inkább a mindent mértékkel híve vagyok minthogy bármit is kivegyünk az étrendünkből, igaz a napi két red bul-lom és másfél liter kólám kimeríti a cukor mértéket de egyelőre nekem így jó 🙂 de van más flúgos dolgom, pl hogy nem sütök csak kókusz vagy repce olajban mert a többit tilos forrósítani és hogy naponta 1 kávéskanál kendermagolaj a család minden tagjának kötelező néha helyett barackmagolaj, meg használok nyírfacukrot de a grízes tészta pölö kifejezetten ehetetlen vele, sót is csak Himalája sót mert a jódozott nem egészséges, azonkívül gyógyszert is csak végszükség esetén helyette homeo vagy gyógynövény,
    a diéta sose megoldás a fogyáshoz ,tartós fogyáshoz elengedhetetlen a mozgás, szóval mindent csak mértékkel és méregtelenítés gyanánt rágjunk olajat ,merem ajánlani mindenkinek (http://www.gastrolaj.blogspot.hu/search/label/olajr%C3%A1g%C3%A1s)na ahhoz képest hogy nem akartam semmit írni elég jól sikerült :)))

  2. mamarazzi says:

    Én -kizárólag anyagi okokból- nem tudom kivitelezni ezeket a dolgokat. Egy amihez ragaszkodom régóta, az a barna rizs.
    Amit lehet, nem olajban sütöm ki, hanem a mikróban. Na meg futok, és a napi minimum 4 km sétám is megvan. A gyerekeim vékonyak és annyit esznek, mint egy madár…nevű ló 😀 😀 Majd egyszer bemutatom neked őket (bár fb-n láthatsz róluk képet is). Apjuk meg picit teltebb, de nem túlsúlyos. Fizikai melósként nem biztos hogy örülne ha light verziós kaját adnék elé. Persze nem is eszik össze mindent. Szereti a rántott halat is. Amit ő fog ki és sütjük meg, de ez is ritkább. 😀
    Szóval…a gyerekek falnak, de nem édesszájúak. Én meg alig eszek és azt is próbálom lemozogni 🙂 Nálunk így megy.
    Annamari jujj, hogy bírsz ennyi koffeint magadba tömni? Alszol Te valamennyit? Nekem napi 3-4 kávé (1 cukor, kis tej) és ennyi. Kóla évente 2 liter kb. 😀 Energiaital semennyi, a szívbetegségemmel tilos is, meg a szagát se bírom, brrr….

  3. Timi says:

    Ez az, amitől megijednek az emberek, hiszen a gesztenyeliszt, mandulaliszt és társai őrült drágák, a cukorpótlók is, a kesudió ilyen mennyiségben szintén. Én is bevásároltam először egy kisebb vagyonért, aztán rájöttem, hogy nem feltétlen arról van szó, hogy kenyér helyett kókuszlisztből készült kenyeret kell enni, hanem hogy el kell hagyni a kenyeret. Nem kötelező helyettesíteni semmit. Sokkal olcsóbb, az biztos 😀 Mi kesudiót és a többi magvat a korábbi édességek, főleg csoki helyett esszük, az kisebb mennyiség, mint rendszeresen sütit sütni belőle.

  4. Dia says:

    Jó a poszt, szuper az elhatározás! Én 9 hónapja váltottam életmódot, gyökeresen, fantasztikusan érzem magam, és látványos eredményeket értem el.
    Az általad írottakhoz hasonlóan járok el, de példásul barna riszt sem eszek, akkor inkább gersli, bulgur, kuszkusz, köles, hajdina (de azokat is csak nagyon ritkán).
    Zsíradékként kókuszzsírt,, olívaolajat és magolajakat használok, liszt helyett maglisztek és kizárólag zabpehelylisztet.
    Cukorpótlóként eritrit és xilit jön szóba.
    Napi ötszöri étkezés, kalóriát soha nem számoltam, ellenben a szénhidrát mennyiségére figyelek.
    És persze a sok-sok mozgás. :))
    Nagy vonalakban ez az életmódváltásom lényege, ami igen sikeresnek tűnik. 🙂
    Figyelni fogom a posztokat, mert remek a kezdeményezés!
    Ja, és én is az általad írt bioboltban vásárolom az alapanyagok zömét.Korrekt, megbízható és egész kedvező áraik vannak.

  5. Timi says:

    Na azért árnyalom, mert nem vagyok egy vonalas paleos 🙂 Szóval igen, tartok itthon magliszteket sütikhez, de a kenyeret nem pótlom vele. Sok mákot használok, az is jó sütialapanyag. Sütök hagyományosan is, csak akkor én nem eszem belőle. És annyira rugalmas vagyok, hogy vendégségben, ünnepen azt eszem, ami van 🙂

  6. Anonymous says:

    Nagyon jó kezdeményezés, de sajnos számomra, mint a legtöbb hasonló, kivitelezhetetlen. Ezek az alapanyagok anyagilag és beszerzési lehetőségét tekintve is elérhetetlenek számomra.

    Hajni

  7. Rita nyirati says:

    hátigen, az ár manapság különösen releváns.

  8. Betti says:

    Igaz, az árak magasak. De itt sem kell rögtön mindent megvenni, csak szépen, lassan egy kis ezt, egy kis azt. Az életmódváltáshoz az is társul, hogy egy kicsit kevesebbet együnk, mint eddig. És ahhoz már nem is kell olyan sok alapanyag.
    Tény, hogy drágább az ilyen étkezés, de azért nem megvalósíthatatlan, hogy egészségesebben táplálkozzunk egy kis odafigyeléssel. Fityiszt a gyógyszergyáraknak! 🙂

  9. Rita says:

    A mandulaliszt pl miért jobb sokkal a fehér lisztnél? Kalóriatartalma kétszer akkora. Azt valaki tudja, hogy a zsírszegény tejben csak a zsírból van kevesebb, vagy tejcukorból is? Mert szerintem ha már zsírszegény/light tejet választ valaki, akkor inkább igyon vizet, mert pont a lényege van kiszedve a tejből. A vitaminok jórésze a zsírban van oldva a tejben, ha ezt kiszedik, akkor minek inni.

  10. Dia says:

    Rita, szerintem valamit félrenéztél, a mandulalisztnek alacsonyabb mind a kalóriatartalma, a ch tartalmáról nem is beszélve.

  11. szepniki says:

    🙂 gondoltam, h ez a poszt sok megjegyzést fog hozni! én is írok: szerintem is a mozgás a kulcs, és az életmód megváltoztatása. én esküvőm előtt 2 hónap alatt leadtam 13 kg-t. nem volt nehéz! és istenien éreztem magam, 42-es helyett 36-os szoknyát hordtam. heti 4x futás, és nagyon minimális vacsi volt a lényeg, és persze zéró édesség. tudom, ez sokak számára túlzás, de én szuperül éreztem magam akkor. nem féltem, h ha vki mögöttem megy, azt nézi, h mekkora a fenekem. most is ezt kéne..

  12. Lizi says:

    És mit szólnátok a cukviához?Új,magyar termék,steviából,mellékíz nélkül.Én most fogom kipróbálni!!

  13. Rita says:

    Dia, én nem értek hozzá, így lehet igazad van, egyszerűen csak megnéztem több kalóriatáblázatban is a búzalisztet és a mandulát. Merthogy azt gondoltam, a mandulaliszt az 100% mandula, lehet ebben tévedtem? Én azt találtam, hogy a búzaliszt 345kcal míg a mandula 627kcal és azt gondoltam, hogy ezt az arányt a szénhidráttartalom-beli különbség sem tudja teljesen jóvá varázsolni.

  14. noracska says:

    Érte, én ezt, egyet is értek szinte teljesen, de hogy lehet ilyen elvek mentén jóllakatni napról napra egy nagy családot? Magamnak csak-csak főzök külön, de ha vannak tippek, hogy mi megvalósítható ebből 5 gyerekkel, várom szívesen!! Nóri

  15. Dia says:

    Rita, a mandulaliszt (és általában a maglisztek) hidegen sajtoltak, vagyis zsírtalanítottak, ezért lényegesen alacsonyabb a kalóriatartalmuk (is). Azaz nem egyenértékű a magliszt a sima őrleménnyel.

  16. Dia says:

    Norácska, bár a családom többi tagjánál nem vagyok ennyire szigorú, mint magamnál, de sok elvet nálunk is alkalmazok, pl. az édesítés, a zsiradék, gabonafélék tekintetében és senki nem halt még éhen, sőt, a gyerekek (igaz, “csak” 3 kiskorúm van) sok “diétás” cuccomért odáig vannak.

  17. Nagyon jó dolognak találom, hogy az egészséges táplálkozásról és életmódról írsz, mert a te blogodat tényleg nagyon sokat olvassák. Még akkor is, ha a legtöbben sajnos anyagi okok miatt az egészségesebb alapanyagokat nem tudják megvenni, vagy nehezen jutnak hozzá.

    A “sütit” csak ajánlani tudom mindenkinek, mert hasonlót már én is készítettem és mennyeien finom (még a férjemnek is ízlett):

    http://culinariaungaria.blogspot.de/2012/05/happy-birthday-culinaria-ungaria-alles.html

    Szóval csak így tovább és örülök neki, hogy még egy teljes hónapig olvashatjuk a tanácsaidat. 🙂

  18. Száva says:

    Nekem fogyókúrára ugyan nincs szükségem a stressz miatt, de életmódváltásra minél inkább.

    Szerintem az a fontos, hogy kis lépésekben haladjunk: ha nem tudod a recept minden hozzávalóját megvenni, beszerezni, akkor csak figyeld az ötleteket és csináld a magad módján.
    Én például minden rizs vagy krumpliköret mellé készítek magamnak ugyanannyi zöldségköretet is, mirelitből 10 perc alatt megvan. Vagy időről időre igyekszem rászoktatni magam valami mozgásra, ha nem sikerül, vizsgaidőszak, munkahelyi hajrá, akkor folytatom onnan ahonnan abbahagytam. Reggelire mennyei zabkását lehet csinálni mikróban 5 perc alatt egy fél marék gyümölccsel és egy evőkanál mézzel, vagy ha nincs, akkor cukorral. 🙂 Apró lépések, de a végére rostban gazdag, egészséges a reggeli, gyakrabban mozgok, mint régen és rengeteget spórolok az olaj árán 😀 (az is drága, aztán még csak nem is egészséges)

    Számomra a legfontosabb, hogy az életmódváltást nem lehet elrontani – ez egy folyamat és csak a saját döntésemen múlik.

  19. Anonymous says:

    Karácsony után kinek van pénze az ilyesmi alapanyagok rá?! Ehhez előbb munkahelyet kell váltani, nem életmódot!

  20. Úgy néz ki, együtt kezdjük az életmódváltást:-)
    Nálam, ami működik – fehérliszt kizárása, szénhidrát minimalizálása. Édességet minden nap eszek, egy szép kristály bonbonierben tartok minőségi, finom csokit, abból minden nap egyet eszem jutalomként. Volt már olyan, hogy az édességet kizártam,de állandoan csak az járt az eszemben, így ezt a megoldást jobbnak láttam.
    Igyekszem sok zöldséget és gyümölcsöt enni, nyersen. Sokkal vitálisabb vagyok tőle. Ami viszont szinte a legfontosabb, az a sport. Egy hét sem telt el, de testileg is jobban érzem magam tőle. Kevésbbé feszesek a ruháim és az aktív sport miatt a kilók is elkezdtek csökkenni. Nem élek meg lemondást az életemben, most minden így jó, ahogy van:-)

  21. Kiakadni a legegyszerűbb, meg hájas feneket növeszteni a fotelban. Nem kell mindent egyszerre, a lehetőségekhez kell igazodni az életmódváltásban – de BÁRKI el tudja kezdeni. Elsősorban szemlélet kérdése. Meg lehet találni azokat az alapanyagokat, amelyek nem számítanak luxuscikknek, mégis megfelelnek az alapelveknek.

  22. Dia says:

    Móni, teljesen igazad van! 🙂

  23. Annamari says:

    ha mar vannak itt páran akik ennyire egészségesen akarnak táplálkozni vagy azt hiszik hogy ok marhára egészségesen táplálkoznak , jó pár táplálkozás van a kínálatban nem feltétlenül az az egészséges amit az ember gondol ,a hús egyesek szerint teljesen egészségtelen mert tele van antibiotikummal es azonkívül tapostak egy kiló húsból alig fel kiló marad a sütés után ,azonkívül egyesek állítják hogy a tej nem kalciumot ad a szervezetnek hanem elvesz egyenesen méregnek tartják.a tojás sem lenne szabad enni,a főtt zöldség sem jó semmire mehet a szemétbe mert minden kifo belőle , szóval ha jobban megnézzük csakis nyers zöldség es az is csakis bio vagy saját termesztés … és igenis van aki nem engedheti meg magának pl egy ismerősöm aki a hónap végen a sarki kisboltba íratja fel amit vesz hogyan venne fel kg xilitet 1800.- ért mikor a 400.- forintos cukorra nincs pénze es meg a feneket sem nőveszti a fotelbol mert 43 kg de akinek sose voltak pénzügyi gondjai az ezt sosem fogja felfogni , es habár bármit megengedhetunk ezek közül magunknak egész egyszerűen nem feltétlenül esküszöm rajuk eszünk mindent a lényeg hogy mértékkel es habár imádom a fotelom mégsem nagy a hátsom pedig az édesség sem hiányzik az etrendembol 🙂 mindenki étkezzen úgy ahogy jónak latja ( telefonrol írtam bocsi az ekezetek hiányossága miatt)

  24. Anonymous says:

    Hát igen, mindannyian mást tartunk egészségesnek. Az általad leírtakból én csak a sok nyers zöldséget, gyümölcsöt és a testmozgást. A többi ajánlással nem értek egyet. De hát nem vagyunk egyformák.
    Ha esetleg fogyni is fogsz az életmód váltásod után az a testmozgástól lesz, nem az új táplálkozásodtól.
    pl. datolya alapú sütiket nem nevezném diétásnak, csak nyersnek.
    Delfinke

  25. Annamari, mindig is lesznek olyanok, akik nem veszik meg maguknak, vagy azért, mert nem akarják, vagy azért, mert nem tudják. És ne kárhoztassuk már azokat, akik megveszik, úgy téve, mintha ők fogalmatlanok lennének a hazi viszonyokkal kapcsolatban. Hidd el, tudom mi a nélkülözés. Tudom milyen az, amikor van egy hely, ahol fel lehet iratni, tudom milyen, amikor választani kell fél kiló kenyér és egy liter tej, vagy fél liter tej és egy kiló kenyér megvásárlása közül. Tudom milyen, amikor egyik nap még fogalmam sincs arról, miből veszek kenyeret a következőn. De most ne merjek írni a drágábban beszerezhető, általam egészségesebbnek tartott alapanyagokról a saját blogomban azért, mert vannak, akiknek ez rosszul fog esni? (Egyébként együttérzek velük, én sem mindig tudtam megvenni az elmúlt időszakban. Sőt.)
    Ne vádaskodjunk sanyarú sorsú ismerőseink felhasználásával.

  26. Delfinke, én sem nevezem diétásnak, de egészségesebbnek tartom, és mivel tömény, nagyon kevéssel ki lehet elégíteni az édesség utáni vágyat.

  27. Azon gondolkodtam, hogy senki nem háborodik fel amiatt, hogy egy kiló méz is minimum 1600 forint (a szomszéd néninél, hát még akkor mondjuk Budapesten mennyi lehet…), de ezen a szerencsétlen nyírfacukron mindig leakadás van.

  28. goba says:

    Húha, sziasztok, látom, jó kis vita alakul… Szerintem is lehet egészségesebben élni úgy is, ha meg kell húzni a nadrágszíjat. Nem kell mandulaliszt, ha nem megy, egyszerűen fehér lisztet sem kell használni. Lehet enni durum tésztát, csak mondjuk 6-7 dkg-nál nem többet, és a zabkása is jó ötlet, meg gondoljunk a szezonális zöldségekre, gyümölcsökre. Krumpli is jöhet, mondjuk 1 szép darab, héjában főzve vagy sütve, salátával, zöldségekkel, joghurttal, és biztos jobb, mintha betörölnénk egy nagy tányér krumplis tésztát vacsorára. Vagy nem?

  29. Annamari says:

    Jaj már megint félre vn értve az egész ezért is nem szeretek kommentelni ilyen témáknál, én nem vádaskodtam és nem is kárhoztattam senkit, egyszerűen csak nem értek azzal egyet,hogy márpedig az is megveheti akinek nincs,mert van aki nem tudja megvenni és ezen nem érdemes vitatkozni szerintem, főleg ha tudod azt,hogy milyen az a helyzet mikor azon gondolkodsz hogy a két gyerekednek mit adsz holnap enni mint a barátnőm, vagy mint egy anyuka karácsony előtt aki azon gondolkodott a használt ruhásnál ,hogy ennivalót vegyen karácsonyra vagy egy-két használt játékot a gyerekeinek … de itt van gy cikk a nyers zöldség evésről és azt sem árt tudni ha túl lúgosítjuk a szervezetet kilukadhatnak a belek, nem véletlenül van mindenevő fogazatunk 🙂 az én véleményem az,hogy mindent kell enni és az úgy van rendjén 🙂 de ezen nem érdemes vitát indítani mert mindenki másképp gondolja szerintem egyáltalán nem egészséges csak nyers zöldséget enni 🙂 ha valaki fogyni akar mozogjon ne pedig mindenféle hülye diétát csináljon mert tele van sok baromsággal az internet, http://www.hotdog.hu/egeszseg/egeszseg/valoban-egeszsegesebb-a-nyers-zoldseg

  30. Így van, goba, ezzel abszolút egyetértek. Aki viszont megveszi a mandulalisztet, ne bántsuk már ezért.

  31. Annamari, az írást valóban könnyebb félreérteni, mivel hiányzik a metakommunikáció…:-) Előfordult már velem is többször, hogy elértettem valaki szándékát, nem láttam a mosolyt a sorok mögött…:-)
    Bocsánat. Nem akarok egyből lőni, de lehet, hogy kicsit érzékenyebb vagyok mostanában…

  32. Dominika says:

    (Nem a témához szólnék hozzá, csak megakadt, Móni az utolsó hozzászólásodban a szemem a három ponton. Meg az előtte említett érzékenységen…)
    Bocs, magas labda volt, nem tudtam kihagyni… :-))))))))

  33. Nem, nem, ne tessék semmit mögéképzelni! 😀

  34. Dominika says:

    Jól van!
    Csak annyira adta magát a dolog! :-)))
    Az életmódváltáshoz pedig mindenkinek sok sikert! Csak hogy visszatérjünk a témához. 🙂

  35. Rita says:

    Szó volt arról, hogy önmagával való sűrítés liszt helyett. Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi a jobb, egy főzeléket egy kanálnyi liszttel sűríteni vagy egy-két szem belefőzött krumplival. Tehát sokkal mumusabb-e a fehérliszt, mint a krumpli vagy majdnem egy szinten vannak rosszaságban. Köszönöm!

  36. Hát, én nem krumplival sűríteném – hanem a saját anyagával. Gondolom, egy kanálnyi liszttől nem borul fel az élet, de egy kanálnyitól nem is sűrűsödik be a főzelék… Azon gondolkoztam, hogy egy csomó mindent lehetne pl. főtt csicseriborsó-pürével sűríteni, és az ráadásul egészséges is!

  37. girzs says:

    Én nem nagyon tudok ilyen átfogóan változtatni semmiben úgy, hogy az tartós is legyen.
    Persze, néha engem is elkap a lelkesedés, és egészpályás letámadást indítok valamilyen területen. Ebben az a jó, hogy amíg csinálod, és lelkesedsz, jól érzed magad, utána pedig mindig marad valami a pohár alján.
    Összességében rengeteget változtam már ténylegesen ilyen nekibuzdulások nyomán.

  38. Akkor azért végsősoron mégis jók ezek, akárhogy is alakul:)

  39. goba says:

    Ne bántsunk senkit, ez világos. A világ úgy szép, hogy sokszínű, sokfajta vélemény van, sokfajta gyakorlat és nincs kizárólagos tuti, ellenben mindenkinek saját joga hogy abban higgyen, amiben akar. Peace:)

  40. girzs says:

    Aha, pont erre akartam kilyukadni, hogy mindenképp jó! 🙂

  41. Flóra Orosz says:

    Szia Móni!
    Kipróbáltam a bioboltos rendelést, de a kuponodra csak 1-2% kedvezményt adnak sajnos:( Egyébként szuper.
    Köszi
    Flóra

  42. Flóra,most írtam is nekik e-mailt, hogy akkor most hogy is van ez. Remélem, rendesen fog működni a dolog. KÖszi, hogy szóltál.

  43. Dia says:

    @Mónika Kövérné Kalmár

    Móni, én most adtam le egy nagy rendelést, megvolt a kedvezmény. 🙂

  44. KKA says:

    Az útifűmaghéjig olvastam, aztán feladtam. Nekem a méeres kalácsod jobban bejött, isteni lett!!! Abigél


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!