Praktikák sok gyerekhez

Tejszínes-gombás csirkemell

Ezt az ételt azért szeretem, mert fél óra alatt megvan, és közben még egy krémlevest is összedobhatunk.
A kedd valahogy kicsit mindig ilyen rohanósra sikerül, mert a hétfői egyetemi óráim miatt akkor kiemelem magam a rendszerből, és másnap az elmaradt feladataimat kell pótolnom. Mostanában keddenként újságot írok, emellett folyamatos feladattal lát el az újabb Laptopkonyhás forgatás; a jövő héten – képzeljétek – velem is forgatunk majd, a tervek szerint hat receptet én mutatok be a kamerák előtt, persze Buza Sanyi kollégámmal.
Én eddig csak a kamera másik oldalán álltam, na jó, egyszer, a múlt nyáron már voltunk benne a tévében:-)
Mit mondjak, izgulok.
A napokban végig kell sütnöm azokat a recepteket, amiket ott mutatok majd, és erről itt nem is írhatok – nehéz megállni!
Addig is olvassátok ennek a remek főételnek a receptjét. Ez is szuper.

Hozzávalók (4-5 személyre):
80 dkg csirkemell
40 dkg csiperkegomba
4 szál újhagyma
1 dl fehérbor
1 csapott ek liszt
2 dl főzőtejszín
2 ek mustár

bors

Egy-egy fél csirkemellet 3-4 darabba vágunk, csak úgy, érzésre. A darabokat sózzuk, egy nagyobb edénybe tesszük, borsot szórunk rá, és a mustárt is rákanalazzuk, majd jól összeforgatjuk az egészet. Egy serpenyőbe olajat öntünk, kb. egy decit, és a húsokat megsütjük benne.

Nem szabad túlsütni, de legyen ilyen szép piros, mint a képen. Nekem két részletben fért bele a serpenyőbe. Amikor készen vagyunk, kivesszük a húsokat egy tálra, és melegen tartjuk (50 fokos sütőben, például).

A serpenyőből leöntjük az olaj jórészét, ahol esetleg megégett, papírtörlővel töröljük ki. A hússütésből visszamaradt pörzsanyagok külön jót fognak tenni a mártásunknak. Az újhagymákat felszeleteljük, és a kevés olajon párolni kezdjük, közben megmossuk és felszeleteljük a gombát, ezt is hozzáadjuk.

Amikor a gomba kieresztette a levét, és nagyjából el is főtte, megszórjuk a liszttel, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a bort, és pár perccel később még két deci vizet vagy húslét, ha éppen van kéznél. Én karfiolkrémlevest főztem éppen, és a karfiol szárított zöldségekkel ízesített levéből mertem a gombához.

Pár perc forralás után hozzáöntjük a főzőtejszínt, és ezzel éppen csak felforraljuk.

Visszatesszük a mártásba a húsokat, és három-négy percig melegítjük. Megszórhatjuk petrezselyemzölddel.
Tálalhatunk.
Ma hasábburgonyával került az asztalra a gyerekek kívánsága szerint, de a múltkor például grillezett körtét adtam hozzá rozmaringgal, nagyon jó volt. De el tudnám még képzelni galuskával.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rose szerint:

    hű de guszta ez a gombás csirke!! A fehér tálad is szuper… nekem is pont ugyan ilyen van!! Jó nem pontosan ilyen mert az egy helyen már megcsorbult a széle :)

  2. Anonymous szerint:

    Kedves Móni!Jó ideje zugolvaslak, nagyon kedvelem a receptjeidet (is), többet kipróbáltam már :)!A konyhában kezdő vagyok, de mivel érthetően és fényképekkel mondod, h mit kell csinálni,és hogyan kell kinéznie, elég jól mennek a dolgok,és van sikerélmény:). A mai recepted is ízletesnek tűnik, de nem látom, pontosan mennyi tejszín is kell? Vagy ez is olyan, h amennyit akarok, őőhm.. ízlés szerint?(gondoltam hazafelé bevásárolok hozzá)Üdv: Marcsi

  3. Maimoni szerint:

    Kedves Marcsi, köszi, hogy szóltál, már javítottam is, kb. 2 dl főzőtejszín kell. Én az Aldiban szoktam venni az 5 deciset, abból öntöttem bele nem egészen a felét.

  4. Maimoni szerint:

    Rose, a tál Éváé, vagyis, az ő nagymamájáé volt:)

  5. Judit szerint:

    Kb 2 hónapja olvaslak, nagyon élvezem az írásaidat, jó a stílusod, szépek a képeid élvezet olvasni !Köszönöm: Jutka


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!