MaiMóni

Hajjaj

18-án vizsgázom szociológiából, és a könyvet olvasva azt veszem észre, minden mondat után elkalandozom. Még van többszáz oldal.
Na, mesélek kicsit arról, hogy is van most ez az egyetem-dolog, mivel már itt utalgattam arra, hogy vizsgázom, mintha olyan egyszerű lett volna eljutni idáig.
Nem volt az.
Először is: a suli szuper, nagyon élvezem, nem haladja meg az erőmet (eddig), és olyan érzés ott lenni, mint amikor az ember tudja, hogy a helyén van.
Ezért is kerültem enyhén depresszióba, amikor decemberben tandíj-nemfizetés miatt letiltották a vizsgajelentkezésemet. Nem volt pénzünk. Tandíjra főleg nem. A férjem tőlünk hatszáz kilométerre kereste porban-koszban a kenyérrevalót, én meg azt fájlaltam, hogy nem tudok befizetni százharmincezret a félévemre. Lelkiismeret-furdalásom volt; úgy éreztem, ha valahonnan elő tudnám keríteni, bizony, befizetném azt a pénzt. Be én.
Sajnáltam, hogy nem gondoltam végig előbb ezt az egészet, felvettem volna a diákhitelt, de most már késő… Január 15-én folyósítják, ha most megigénylem, akkor meg már majdnem vége a vizsgaidőszaknak. És lehet, hogy csak erre az egy félévre kell, az meg nem olyan vészes, azzal nem úszom el húsz évre… ez járt a fejemben december közepén.
Épp csak megemlítettem a barátnőmnek, Eszternek, a kanadainak ezt az egész dilemmát, aki gyakorlatilag kérés nélkül  egy-két napon belül elutalta nekem a pénzt azzal, hogy fizessem be, tanuljak, ha már elkezdtem, igenis csináljam végig, és ne úgy tekintsem, hogy a gyerekeim elől veszem el  a pénzt, hanem vegyem úgy, mint befektetést.
Így kerülhetett sor arra, hogy bejelentkezhessem a vizsgákra, és hogy most idegeskedjem a szociológia miatt.
De valamit nagyon elhatároztam: sokkal átgondoltabban fogom élni az életemet, illetve terelgetni a családi életünket. Az elmúlt évtizedekben hajlamos voltam arra, hogy hagyjam a dolgokat arra folyni, amerre akarnak – ez a taktika néha bevált, néha nem. Megelégeltem. Bár nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, mert hülyeségnek tartottam mindig is, most tettem.
Elhatároztam például, hogy nem várok másokra, főleg nem üres ígéretekre. Ó, azokkal tele van a padlás. Tudatosan dolgozni fogok azon, hogy a 2011-es évünk jó legyen, és erre nézve el is határoztam egyet s mást – az egyik ilyen a saját könyvem kiadása, amivel kapcsolatban nemrég közvélemény-kutatást is folytattam a blogon, hogy papíralapú, vagy inkább letölthető legyen. Célokat tűztem ki, konkrét célokat: mennyi legyen a havi jövedelmünk, mit szeretnék megvalósítani idén, ilyesmiket.
És tudjátok mi történt?
Az újév első napjaiban az egyik könyvkiadó képviselője jelentkezett, hogy mit szólnék, ha kiadnák a könyvemet.
A férjem olyan munkát kapott itthon, hogy megkeresi vele azt a pénzt, amit kitűztem célként.
A vizsgáimat eddig négyes átlaggal (ebben benne van a matek kettes) hoztam.
18-án szociológia. Remélem, a jó széria folytatódik.

Ma megint sajtos stangli volt, de libazsírral. Perfect.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Cinkepiri szerint:

  Hajrá tervek, hajrá lehetőségek, kötelezettségek, leginkább hajrá Móni!Szívbőlhajrá. 🙂

 2. Kitartást a tanuláshoz.Én nyáron végeztem, megcsináltam a ,második diplomámat vén fejjel.Tudom mit jelent, család, tanulás, munka 🙂

 3. Anna szerint:

  Szívből örülök! Minden időben szeret aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére.Jó látni ilyen barátokat ma is!Sikeres vizsgát. Férjem szokta mondani, “ha semmit tűzünk ki célul akkor az meg is lesz”. Lám-lám az ellenkezője is igaz.Jó olvasni téged.

 4. Heni szerint:

  Várom a könyvedet, imádom a receptjeidet (és a család is, mert szorgalmasan készítgetem el nekik :-)), és együtt érzek a gyerekek melletti tanulásban veled, bár én már sikeresen abszolváltam mellettük az államvizsgát :-). A szociológia pedig remek tantárgy, én az adott félév vizsgaidőszaka után elolvastam a teljes Andorka és a teljes Giddens könyvet, annyira kedvet kaptam hozzá a feladott részektől (gondolom, e kettő alapmű neked is kötelező darab… :-))

 5. Erinacea szerint:

  Nagyon sok szeretettel gratulálok, Móni! A könyvet meg nagyon várom 🙂

 6. Alexandra szerint:

  Én annak idején a családszociológiát vettem fel külön tantárgynak. Szerettem is.Sosem késő a sarkadra állni és a kezedbe venni az irányítást.Kitartást hozzá :)A könyvedet pedig kíváncsian várom 🙂

 7. Száva szerint:

  Sok szerencsét és kitartást! Itt is vizsgaidőszak csak -4gyerek -állatok +1 kutya :))Azt kívánom, hogy minden rendben menjen a kiadással: engem idebilincseltél a gyermekeidről szóló történetekkel, éjszakákat nevettem végig, amikor az életem kicsit megnyeklett. Tehát bármi is lesz, a könyved megveszem! :)))

 8. Gabojsza szerint:

  A dolgok mindig fejben dőlnek el. Érdemes komolyan kitűzni a célokat, én még le is szoktam írni. Hajrá, Móni!

 9. Edina szerint:

  Szívből kívánom Neked,hogy minden a terv szerint haladjon!!!

 10. Gabah szerint:

  Aha, és ezt csak így mondod, ilyen lazán… Szuper vagy, Móni! Gratulálok! Ma így kell élni!Közben eszembe jutott egy hasonló tandíj nem fizetős eset, a kétségbeesés, a két hét alatt mínusz nyolc kiló, ugyanis ha hagyom magam, az egyetem kifizettetett volna velem két félévet jogtalanul. Aztán a sarkamra álltam, egyik pillanatról a másikra saját magam ügyvédje és menedzsere is lettem egyben, és hopp, minden megoldódott.Aki nem “így születik” annak bizony kellenek a mélységes mély pontok az életében ahhoz, hogy egyről a kettőre jusson. Jó ez, ilyen helyzetekben lesz az ember egyre bölcsebb és bölcsebb.Na, akkor a nagy bölcselkedés után kívánok neked minden jót és sok-sok szerencsét is, mert az sem árt néha! 😉

 11. Chef Viki szerint:

  Minden kívánságod így teljesüljön – s ne csak 2011-ben!!!A szociológiát imádtam 🙂 Annyira kézzelfogható, érthető tárgy volt, egyszer elolvastam a könyvet és dobtam egy ötös vizsgát 🙂 Hajrá!

 12. Maimoni szerint:

  Na jó, a könyvvel kapcsolatban még nem iszom előre a medve bőrére…:)) Ahhoz még elég sok mindennek kell klappolnia – de mindenesetre már az, hogy mozgolódás van az ügyben, szerintem nagy dolog.

 13. autumn szerint:

  Nagy-nagy gratula Neked Móni! Az elsők között vesszük meg a könyvedet! Dedikálásért meg majd úgyis jelentkezünk! :))))A vizsgáidhoz sok sikert!!!!

 14. erdna szerint:

  Amikor olvastam a soraidat, mintha az én életemet írtad volna le. Úgyhogy tudom milyen ez. Drukkolok, szurkolok!Főleg azért, hogy rendszer legyen az életünkben 🙂 Hajrá mi!!!

 15. Millie szerint:

  A pszichológiában jól ismert fogalom az önbeteljesítő jóslat :-)Hajrá, hajrá, hajrá!!!!

 16. Lidércke szerint:

  Hajrá, hajrá! Drukkolok neked. 🙂 (Ugyanezt csinálom: célokat tűzök ki magam elé, és egész jól bejönnek. 🙂 )

 17. Anonymous szerint:

  Kitartás! A sajtos stanglival kapcsolatban lenne kérdésem. A vaj helyett mennyi zsír ment bele? És mivel jobb, vajjal vagy zsírral? Köszi. Éva

 18. Pötipite szerint:

  Mindenkinek olyan a világa, amilyet teremt magának.Jó volt olvasni,sok sikert!

 19. Maimoni szerint:

  Köszönöm mindenkinek! Éva, 22 dkg zsírt tettem bele, kicsit sok lett. Nagyon finom, így utólag úgy gondolom, vajjal jobb.

 20. Gabika szerint:

  Móni! Kitartás! Szívből kívánom Neked, hogy minden vágyad így teljesüljön! és ne csak 2011-ben! :)) A vizsgához meg drukkolok!

 21. Bilonka szerint:

  Ejha! Ezt aztán jó volt olvasni! Jó tanulást kívánok neked! Én is sorstárs vagyok, ősszel újra beültem az iskolapadba. Most meg éppen az e félévi utolsó vizsgadolgozatomat készítem, 😉

 22. Magdaléha szerint:

  Hajrá, hajrá! :-)) Ha, majd lehet várjuk a konkrétunokat A Könyvről!

 23. Zsuzsi szerint:

  Hajrá csajszi!nagyon örülök neked!Csak pozitívan!

 24. Mariann szerint:

  Móni hajrá! Én erre a félévre befejeztem, még az utolsó jegyemet várom, de azt hiszem túl vagyok rajta, ha minden jól megy akkor nyáron államvizsgázhatok.Nagyon irigyellek a szociológiáért első félévben az volt a kedvenc tantárgyam, imádtam a szociáldarwinizmustól a Stanfordi börtönkísérletig, szóval a kislábujjától a feje búbjáig az egészet.És várom a könyvet!Puszi!

 25. Sárosdi Virág szerint:

  Móni, veled/veletek örülünk mi is! 🙂

 26. Anka szerint:

  A célkitűzés elengedhetetlen szerintem is! Ez olyan mint a puzzle, elkezdheted kirakosgatni, vagy sikerül vagy nem, de mennyivel egyszerűbb, ha előtted a kép, hogy hova is akarsz eljutni. Hajrá Móni!

 27. Mazsianyu szerint:

  Kívánok erőt , kitartást, és merész álmokat!Egy újdonsült, ám de nagyon lelkes olvasód

 28. jehudit szerint:

  Móni, jó lesz!!!! 😀

 29. kovica szerint:

  Sok szeretettel gratulálok!Nagyon jó olvasni, hogy nem hagyod Magadat/Magatokat a nhezebb útról eltéríteni. Nekem már csak emlék ez az időszak, de nagyon kedves emlék…. Az alapján, amit olvastam a családod nem hagyott és nem is fog Magadra hagyi…A könyveddel kapcsolatosan javaslom, hogy a blogodat olvasóknak adjatok lehetőséget az előrendelésre (ez persze dedikálással is járna), biztosan vagyunk jónéhányan, akik átutalnánk Neked szívesen a könyv árát előre, így meggyőzhetőbb lenne a kiadód, illetve talán némi önrész is összejöhetne a kiadási költségekre. (nem saját ötlet, de a gyakorlatban bevált már)Szorítok Neked, hogy minden terved valóra válhasson!Kovica

 30. Anonymous szerint:

  nekem megvan az andorka szociológia könyv rövidítve egy word file-ban, ha szükséged van rá, szívesen elküldöm.

 31. Maimoni szerint:

  Köszönöm,közben sikerült megszereznem:)

 32. Anonymous szerint:

  na és milyen lett a cociológia?:) remélem, nem azért nem írtál róla mert…. drukk! mennyi van még?Ancsa


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!