Mai Móni

Borsófőzelék fasírozottal, lépésről lépésre

Meglepett, milyen sokan keresik az interneten a zöldborsó főzeléket. Hozzám is érkeztek már olvasók ezért a receptért, de hiába, eddig még nem szerepelt a repertoáromban. Most viszont pótolom a mulasztást, és bemutatom az én verziómat fázisfotókkal, pontos elkészítési idővel.
A borsófőzeléket sosem vettem félvállról. Az nem egyszerűen csak egy főzelék: íz, illat a gyerekkoromból, egy étel, amiből mindig lehetett repetázni a menzán, ahol persze csakis tej nélkül, jó sok liszttel, és meglehetősen cukrosan készítették. Anyám rengeteg petrezselyemmel, a mamától kapott, nem sokkal előbb leszedett és megpucolt friss, zsenge borsóból, ami úgy pukkant szét a fogaim között, mint valami buborék. Ezt az ízt kerestem, amikor önállóan kezdtem főzni magamra úgy húsz évvel ezelőtt, és belekerült egy kis időbe, mire rájöttem, hogyan lesz (számomra) tökéletes.

Hozzávalók:
3-4 ek olaj
1 kg zsenge zöldborsó (ez most mirelit)
4 ek liszt
1 tk só
1 tk szárított, morzsolt lestyán
2 tk aprított petrezselyem
1 ek cukor
bors
tej
víz

11 óra 17 perc: a borsót párolni kezdem.
Azaz: nagyjából 4 evőkanálnyi olajat öntök a lábasba, kicsit felmelegítem, majd beleborítom a fagyos borsót. Nem túl nagy lángon, időnként megkeverve addig párolom, amíg a borsó puha nem lesz. Fontos, hogy a finom borsófőzelékhez zsenge borsót kell használnunk. Az öreg borsó sokszor kemény marad, akármennyire is igyekszünk.

11.30 A borsó puha, rádobom a lisztet, elkeverem.

11.31 Felöntöm 6 dl vízzel, 6 dl tejjel, jól elkeverem, és itt nagyon hangsúlyos a JÓL. Fontos, hogy a folyadékok ne legyenek melegek, mert akkor könnyen csomós maradhat a főzelék.

11.33 Hozzáadom a petrezselymet, sózom, borsozom, beleteszem a lestyánt, és azt a bizonyos evőkanálnyi cukrot. Van, aki nem tesz bele cukrot, nálunk így nyerő. Ami a lestyánt illeti: régebben Vegetát használtam, ám mióta tudom, milyen hatása van az ízfokozónak  (Nátrium glutamát) az emberi szervezetre, száműztem a konyhából. Helyette általában szárított zöldséget használok (például ilyet), illetve lestyánt, amit sok kertészetben vegeta-fűszernövényként is neveznek.

11.36 Kész! Tálalhatjuk.
Mindössze 19 percre volt szükség, hogy a fagyasztóból előkapott borsó csodálatos főzelékké álljon össze a többi alapanyaggal együtt az edényünkben.

Ha jól megfigyeljük, a borsó párolódási ideje alatt van 13 percünk, amikor különösebb dolgunk nincs, mint időnként keverni egyet rajta. Tegyük hát hasznossá magunkat, és dobjuk össze a fasírozott masszáját! Ehhez kell:
50 dkg darálthús
3 szikkadt zsemle
3 dl tej
1 tojás
2 gerezd összenyomott fokhagyma
2 tk aprított petrezselyem
1 ek mustár
2 tk só

1. A darált húst tegyük egy tálba.

2. Egy másik tálba öntsünk 3 dl tejet, áztassuk meg benne egyenként  a zsemléket, nyomkodjuk ki belőlük a tejet, úgy, hogy teljesen szétessenek apró darabokra. Ne maradjon szikkadt, kemény rész benne. Tegyük a húsra.

3. Törjük fel a tojást, adjuk a húshoz, ugyanígy a sót, a borsot, a petrezselymet, az összenyomott fokhagymát, a mustárt (egy tk pirospaprikát is tehetünk bele, az nálam momentán kifogyott), és kézzel keverjük össze.

A kész massza így néz ki.
Ez az egész mutatvány nagyjából 5-8 perc.
Amíg a kész borsófőzelék kicsit áll magában – mert az jót tesz neki, kicsit besűrűsödik -, megsüthetjük a húspogácsákat.

 A két tenyerünk között formázzunk a masszából nagyjából kerek formákat, és mindkét oldalukat forgassuk zsemlemorzsába.

Forró olajban süssük pirulásig az egyik, majd ugyaneddig a másik felüket.
Szedjük papírtörlőre a fasírtokat, és már lehet is enni.
Cirka 20 pogácsa lesz ebből a mennyiségből.

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagyon tetszik az idő-megjelölés!Bár sosem jutok el a 11:30-as lépéshez – a főzelék-kerülők csapatába tartozom. 🙂 (Bár fűszert szoktam bele tenni: 11:33.)

  2. Maimoni says:

    Olvastam olyan verziót, amikor pürésített borsóval sűrítik be, mint a zöldborsó krémlevesnél. Jópofa ötlet, nem kell bele liszt.

  3. Hajnoca says:

    De jó kis tutorial.tudtam borsófőzeléket csinálni, de ezt ki fogom így is próbálni.Eddig csak rántással ettük, mert a párom laktózérzékeny. .. de ha hazajön amcsiból meglepem ezzel a kis hazaival. … amúgy is szereti a borsófőzeléket … én meg Őt!

  4. nemed says:

    nekem is, nekem is, nekem is igy csinalta az anyukam. a kisfiamnal meg kiderult, hogy tobbek kozott a zoldborosora erzekeny. azt mondtak kinovi, s almomban sem gondoltam volna, hogy ettol ekcémás, s alszik rosszul éjjel:-((( Mar az kiboritott, mikor pl ezt a listat olvastam (http://www.food-detective.hu/tesztek/a-genarrayt-microarray-altal-kimutatott-etelek-listaja.html), marmint azokat a kajakat, amikre az emberek nagy resze erzekeny (pl. a fiam, de elhet, hogy en is, mert a fejfajasaimat se tudjak mire fogni), szoval majdnem mind olyan kaja, amit amugy egeszsegesnek mondunk:-(((azert magamnak titokban neha gyartok zoldborsofozeleket am:-)))

  5. Maimoni says:

    Hajnóca, hát ilyet amcsiban biztosan nem eszik :)) Nemed, köszi a linket, hát kicsit megdöbbentem… Foglalkozni fogok vele a jövőben, az biztos.

  6. jehudit says:

    Télleg lestyán! Nekem eddig eszembe sem jutott, hogy z.borsó főzelékbe is simán belemehet. Ezt a megvilágosodást! KÖSZI! Vidéki életem nagy felfedezése ám ez a fűszer. Itt mindenki csakis vegetaként ismeri. Féltve őrzött növénykém lett a fűszeresben. nemed: én is köszi a linket! Nagyon hasznos és elgondolkodtató ez az egész.

  7. Hajnoca says:

    A barátnőm a halra allergiás. … de nem ám csak a húsára, hanem a gőzére is.Úgyhogy, ha anyuja halat süt tárva nyitva minden ablak.Nekem várandósság alatt jött ki az, hogy a hagymát nem bírom. Nem vagyok rá allergiás, de ha eszem belőle, tuti has…m lesz tőle. Bocsi.

  8. Maimoni says:

    Biztos, hogy sokan nem is tudják, hogy ételallergiától van mondjuk gyakori fejfájásuk, vagy ilyesmik. Érdemes utánanézni.

  9. Mariann says:

    Sziasztok! Az én verzióm a light-os fajta, nem rántom, így szól a recept:Vég egy csomag mirelit zöldborsót, öblítsd át meleg vízben és szűrd le, majd forgasd át 1-2 evőkanál felforrósított olajon egy párszor, míg elveszti a fagyott színét, és ekkor következik az egy ek. kanál cukor, amivel szintén csak átforgatod, (egy kissé karamelles ízt ad) majd belehelyezed a 2-3 zúzott fokhagymát, a szárított zöldségből legalább egy evőkanálnyit, (só nélküli, és nem vegeta) , valamint az egy csokor petrezselyem apróra vágott szárát és az aprított petrezselyemlevelek felét, egy kis sót, amennyit megkíván, majd az egészet ereszd fel annyi vízzel, hogy csak ellepje a borsót. Ha a víz felforr, kislángra veszed, és bekeversz (én a mini shaker haberővel egy müzlistálba szoktam ügyeskedni) 1-1,5 evőkanál étkezési keményítőt 1-2 dl tejjel, majd ellenőrzöd a borsót, ami biztosan puha már és lassan elkevered benne a keményítős tejet.Vigyázz ezek után 1-2 percnél ne rotyogjon tovább, mert akkor a keményítő hatás elszáll az éterbe. Ha olyan sűrű puding jellegű attól függően beleeresztesz még egy kis tejet, és leveszed a tűzről, majd rászórod a maradék apróra vágott petrezselymet. Jó étvágyat!És vegyétek úgy, hogy ezt hosszú kínlódások árán tanultam meg, még megboldogult lánykoromban olyan is volt, hogy leégett úgy a lábos aljára, hogy könnyes búcsút vettem tőle is és a lábostól is.És akkor most veszek egy nagy levegőt és nagyon számítok rá, hogy átmegy az üzenetem!

  10. Mariann says:

    A receptben csak annyi a hiba, hogy a keményítős tejet persze csak akkor keverem bele, ha már a borsó puha, de annyira rövid idő alatt elkészül, hogy remélem ezt a nyelvbotlást megbocsájtjátok!

  11. Hajni says:

    Tetszik ez a lépésről-lépésre:) Nálunk rajtam kívül mindenki szereti a zöldborsófőzeléket, így próbálkozom vele olykor-olykor. Ma a Te verziód került az asztalra, és csak úgy zsebeltem be a dicséreteket:) Gondoltam, megosztom Veled:)

  12. Maimoni says:

    Köszi, örülök a sikernek! :))

  13. tALIZmán says:

    Még soha nem csináltam és köszönöm szépen a receptet! Irtó finom lett a vacsi! Apukám az ötből tíz pontot adott. Ötöt az ételre, ötöt azért, mert nem neki kellett főznie!
    Nem találtam lestyán levelet, így a gyökerét használtam fel. Remélem így is jó! Köszönlek szépen! A sikerem nem csak az enyém, a Tiéd is! 😉

  14. Maimoni says:

    Köszönöm a visszajelzést, mindig jólesik ilyeneket olvasni! További sok sikert!:))

  15. Anonymous says:

    Szia!
    Tök jó a recepted, köszönöm, meg is csinálom :D!
    De a nátrium glutamáttal semmi gond, nyugodtan használhatod, én is szoktam, pedig elég sok biokémiát kellett tanulnom az egyetemen, és semmi nem igazolja, hogy káros lenne. Ne higgy bárkinek, sokan keltenek alaptalanul pánikot manapság 🙂

  16. Anonymous says:

    Szia:) Nagyon jó a honlap, gratulálok, érezni hogy szívvel-lélekkel írsz:) A nátrium glutamát sajnos nagyon is káros, olvassátok el itt a cikket http://terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/glutamat.html Én évek óta használok egy vegetát, nincs benne semmi káros, vito ételízesítő, de csak a REFORM feliratú jó. Ezeket tartalmazza: tengeri só, sárgarépa, paszternák, vöröshagyma, petrezselyemlevél, petr.gyökér, gyömbér, kurkuma, kurkumin. Hozzáadott cukrot és ízfokozót NEM TARTALMAZ. Nagyobb multikban kapható csak sajnos, mivel ilyen helyekre nem szeretek járni, megveszem mindig az 1 évre való adagot:))Én vegetáriánus vagyok 20 éve, a család csak csirkét , pulykát eszik, és semmi egészségtelen ételt nem adok nekik,semmit amiben ízfokozó van. Vásárláskor mindennek megnézem az összetevőjét, és nem veszek készételeket.Sok idő, de megéri, és mielőtt bárki azt hinné időmilliomos vagyok, sajnos nem….vállalkozóként 24 órából 20-at dolgozom, de megteszem a családom és a magam egészsége érdekében, hogy nem mérgezem őket mindenféle rossz élelmiszerrel. További sok sikert a bloghoz:)

  17. Anna Dusek says:

    Én pontosan így csináltam ahogy le van írva a receptben, csak épp kihagytam belőle a lestyánt meg a petrezselymet. De nagyon finom lett így is, pedig én ódzkodok a főzelékektől. Köszi szépen a megosztást, ez egy jó recept! 😉

  18. maimoni says:

    Köszi, örülök! 🙂

  19. Imola Drixler says:

    Idaig azt hittem,a fasirt ugy jo,ahogy van. A kamaszfiaimnak nem mondtam,hogy uj recept alapjan keszitem a mai ebedet. Reakcio az elso harapasok utan: “Mama,meg sose volt ennyire finom!!!” ☺️Majd ebed utan:” Mama,kerlek rakd el,nehogy rajarjunk!Mar faj a hasunk annyt ettunk.”
    Hat,mit is mondhatnek? Koszonom Moni!☺️

  20. Kedves Imola, nagyon köszönöm, az ilyen visszajelzések mindig megnyugtatnak, hogy érdemes volt bajlódni a leírással.:)

  21. Gelencsér Anett says:

    Nálunk majdnem minden héten van borsófőzelék. Pont így készítjük, csak az a különbség, hogy azt az egy-két kanál cukrot megpirítjuk és ez egy kellemes karamellás ízt ad hozzá. A színét is feldobja.

    Nagyon jó a blogod, szívesen olvasgatom 🙂

  22. Imola Drixler says:

    Kedves Móni! Naná, hogy érdemes bajlódni.:)))))
    Jó Téged olvasni.

  23. Bodnárné edit says:

    🙂 lestyánt Sosem használtam még, ki fogom próbálni 🙂 amúgy olaj helyett margarinban párolom, és sima víz helyett húsleves(kockás) alaplével öntöm fel. A többi ugyanaz :):)

  24. Gréta Tóth says:

    Köszi ezt a tuti receptet,még sose sikerült ilyen jól a borsófőzelékem! 🙂

  25. Szilto says:

    Féltem a főzelék készítéséről,mert azt hittem hogy hatalmas feladat,de ez a remek leírás meggyőzött és életem első borsó főzeléke mennyei lett. Köszönöm Neked!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!