MaiMóni

Kedves Olvasók!

Köszönöm a kedves jókívánságokat!

Tavaly ugyan már kifejtettem véleményemet a húsvét vallási tartalmával kapcsolatban, és fogadkoztam magamnak, hogy most nem fogom, de ez a bárány-projekt elindította a hangyát. Egészen pontosan az, hogy két olyan komment is jött, amelyik sajnálkozott szegény kis jószág miatt. Hozzáteszem: megértem.

Izrael fiainak Isten parancsára kellett megölnie egy olyan bárányt, amelyik néhány napot a családdal töltött; a gyerekek játszottak vele, megszerették, aztán pár nap múlva le KELLETT vágni. És ennek a báránynak az ajtófélre kent vére volt a garancia az egész család életére. Ezt olvashatjuk a Bibliában, Mózes II. könyvében:
12:1 Szólott vala pedig az Úr Mózesnek és Áronnak Égyiptom földén, mondván:

12:2 Ez a hónap legyen néktek a hónapok elseje; első legyen ez néktek az esztendő hónapjai között.
12:3 Szóljatok Izráel egész gyülekezetének, mondván: E hónak tizedikén mindenki vegyen magának egy bárányt az atyáknak háza szerint, házanként egy bárányt.
12:4 Hogyha a háznép kevés a bárányhoz, akkor a házához közel való szomszédjával együtt vegyen a lelkek száma szerint; kit-kit ételéhez képest számítsatok a bárányhoz.
12:5 A bárány ép, hím, egy esztendős legyen; a juhok közül vagy a kecskék közül vegyétek.
12:6 És legyen nálatok őrizet alatt e hónap tizennegyedik napjáig, és ölje meg Izráel községének egész gyülekezete estennen.
12:7 És vegyenek a vérből, és azokban a házakban, a hol azt megeszik, hintsenek a két ajtófélre és a szemöldökfára.
12:8 A húst pedig egyék meg azon éjjel, tűzön sütve, kovásztalan kenyérrel és keserű füvekkel egyék meg azt.
12:9 Ne egyetek abból nyersen, vagy vízben főtten, hanem tűzön sütve, a fejét, lábszáraival és belsejével együtt.
12:10 És ne hagyjatok belőle reggelre, vagy a mi megmarad belőle reggelre, tűzzel égessétek meg.
12:11 És ilyen módon egyétek azt meg: Derekaitokat felövezve, saruitok lábaitokon és pálcáitok kezetekben, és nagy sietséggel egyétek azt; mert az Úr páskája az.
12:12 Mert általmegyek Égyiptom földén ezen éjszakán és megölök minden elsőszülöttet Égyiptom földén, az embertől kezdve a baromig, és Égyiptom minden istene felett ítéletet tartok, én, az Úr.
12:13 És a vér jelül lesz néktek a házakon, a melyekben ti lesztek, s meglátom a vért és elmegyek mellettetek és nem lesz rajtatok a csapás veszedelmetekre, mikor megverem Égyiptom földét.

Elgondolkodtam azon, mire volt jó ez a rendelkezés, hogy a bárány a családdal lakjon – hiszen lehetett volna kint a mezőn is, be lehetett volna hozni a levágás napján is… De nem. Megismerték, megszerették. Párhuzamos a történettel Jézus megfeszítése – akiről a környezete tudta, mi vár rá, ennek ellenére, amikor azt látták, hogy a testvérük, barátjuk, fiuk ott függ a kereszten, és meg fog halni – talán bele tudunk gondolni, kegyetlen lehetett. Mégis, az ő vére kellett ahhoz, hogy a bűn súlya alatt senyvedő emberiség új lehetőséget kapjon, tiszta lappal indulhasson az, aki átadja az életét az egyetlennek, aki a bűnt és a halált is legyőzte.
A húsvét lényege tehát ez az egyetlen tökéletes, hibátlan bárány, aki nemcsak meghalt, de fel is támadt, ma is él.

Mindenkinek kellemes napokat, jó pihenést kívánok!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Létező szerint:

  Kérlek, ne vedd a szívedre a kommentemet. Mivel én sem vagyok vegetáriánus, álszentség lenne fenemód sajnálkoznom. Csak meglepődtem, ennyi. :)Szép ünnepet kívánok! 🙂

 2. jókaja szerint:

  Áldott, békés Húsvétot kívánok!

 3. Maimoni szerint:

  Létező, nem vettem a szívemre!:))Csak elgondolkodtam, nem is a tiéden, inkább Éváén. Megértem, tényleg meglepő lehetett a látvány…:)

 4. Anonymous szerint:

  Nem volt semmiféle rossz szándékom, csak meglepődtem és ennek kapcsán leírtam, ami eszembe jutott.További kellemes ünneplést!Éva

 5. Maimoni szerint:

  Éva, nem vettem rossz szándéknak, és amikor belegondoltam, hogy a gyanútlanul idetévedő mivel szembesül, meg is értettem a szörnyülködést. Nektek is jó pihenést.:))

 6. jehudit szerint:

  Boldog húsvétot!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!